Marynowane w oliwie płatki wołowiny z serem sezonowanym, dresingiem grzybowym i ziołowym, smażonymi borowikami

  • Łatwe
  • Krzyżowa
  • Ligawa
  • Zrazowa górna
  • 15-30 minut
  • Marynowanie

Składniki 

Składniki na 4 porcje:

  • Wołowina QMP- 600 g
  • Oliwa - 300 ml  
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sól morska gruboziarnista
  • Pieprz kruszony
  • Ser sezonowany Bursztyn - 60 g
  • Sałaty do dekoracji
  • Borowiki całe - 150 g
  • Tymianek
  • Grzyby suszone - 4 szt.

Sposób przygotowania 

Z oliwy zrobić marynatę, dodając zgniecione ząbki czosnku i siekaną natkę. Mięso pokroić bardzo ostrym nożem na cieniutkie płatki i zanurzyć w marynacie - pozostawić na 4 godziny do zamarynowania. Z grzybów suszonych ugotować esencjonalny wywar, ostudzić zemulgować wywar grzybowy z łyżką musztardy, oliwą i sokiem cytrynowym, a także doprawić do smaku. Mięso ułożyć na talerzu, skropić dobrej jakości octem winnym, doprawić grubo kruszonym czarnym pieprzem oraz gruboziarnistą solą morską. Całość skropić dresingiem grzybowym i dodać usmażone na ostrym ogniu połówki borowików oraz płatki sera.