Marynowane w oliwie płatki wołowiny z serem sezonowanym, dresingiem grzybowym i ziołowym, smażonymi borowikami




- Łatwe
- Krzyżowa
- Ligawa
- Zrazowa górna
- 15-30 minut
- Marynowanie
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- Wołowina QMP- 600 g
- Oliwa - 300 ml
- Czosnek - 2 ząbki
- Sól morska gruboziarnista
- Pieprz kruszony
- Ser sezonowany Bursztyn - 60 g
- Sałaty do dekoracji
- Borowiki całe - 150 g
- Tymianek
- Grzyby suszone - 4 szt.
Sposób przygotowania
Z oliwy zrobić marynatę, dodając zgniecione ząbki czosnku i siekaną natkę. Mięso pokroić bardzo ostrym nożem na cieniutkie płatki i zanurzyć w marynacie - pozostawić na 4 godziny do zamarynowania. Z grzybów suszonych ugotować esencjonalny wywar, ostudzić zemulgować wywar grzybowy z łyżką musztardy, oliwą i sokiem cytrynowym, a także doprawić do smaku. Mięso ułożyć na talerzu, skropić dobrej jakości octem winnym, doprawić grubo kruszonym czarnym pieprzem oraz gruboziarnistą solą morską. Całość skropić dresingiem grzybowym i dodać usmażone na ostrym ogniu połówki borowików oraz płatki sera.