Miso z grzybami

  • Łatwe
  • Ligawa
  • 45-60 minut
  • Gotowanie

Składniki 

Bulion:

  • 1,5 litra wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • ½ pora
  • 5 cm świeżego imbiru
  • około 4 łyżek pasty Miso
  • sos sojowy
  • olej sezamowy

Dodatki:

  • 200 g ligawy (z dobrej wołowiny QMP)
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ pęczka dymki
  • ½ pora
  • 5 pieczarek
     

Sposób przygotowania 

Warzywa obieramy, cebulę opalamy i zalewamy wodą. Gotujemy 40-45 min. Doprawiamy pastą miso, sosem sojowym i olejem sezamowym (bulion musi być lekko słony, ponieważ dodatki nie są przyprawiane). Ligawę siekamy jak na tatara. Czosnek rozcieramy, dymkę siekamy, pieczarki kroimy na cienkie plastry, pora kroimy w cienkie paski. Do miseczki nakładamy porcję surowego mięsa, czosnek, dymkę, pora oraz pieczarki i całość zalewamy wrzącym bulionem.

Danie inspirowane kuchnią japońską.