Orientalna wołowina w sosie sezamowym z orzechami

  • Łatwe
  • Zrazowa górna
  • 60-90 minut
  • Smażenie

Składniki 

 

  • Górna zrazowa QMP  500g 
  • Sos ostrygowy   40ml
  • Olej sezamowy  10ml
  • Sos sojowy ciemny 20ml
  • Sos sojowy jasny 40ml
  • Sezam biały – prażony 1-2 łyżki
  • Wywar warzywny  50ml
  • Kapusta pekińska 160g
  • Cebula   2szt
  • Czosnek   4 ząbki
  • Imbir   3cm
  • Dymka   1szt
  • Orzechy arachidowe  40g (prażone – niesolone lub solone)
  • Mąka ziemniaczana – do panierowania mięsa ok. 50 - 80g

Sposób przygotowania 

Mięso wołowe pokroić wzdłuż włókien. Zamrozić na 1 godzinę.

Kolejno wyjąć i pokroić na bardzo cienkie plastry. Każdy plaster obtoczyć w mące ziemniaczanej.

Czosnek pokroić w plastry, imbir pokroić w formę zapałek. Kapustę pekińską pokroić na kwadraty 3cm – 3cm. Cebulę pokroić w kostkę.

Na rozgrzaną patelnie wlać olej roślinny, wrzucić czosnek, imbir, cebulę oraz mięso, dokładnie wymieszać.

Gdy mięso zmieni kolor, zetnie się, dodać kapustę pekińską. Smażyć kilkadziesiąt sekund.

Kolejno dodać wywar, sos ostrygowy, sos sojowy jasny, sos sojowy ciemny, olej sezamowy.

Dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać ziarna sezamu. 

Po nałożeniu na talerz posypać posiekaną dymką oraz posiekanymi orzechami arachidowymi.

Smacznego!

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego