Pad thai z wołowiną - tajski makaron z wołowiną i orzeszkami

  • Trudne
  • Krzyżowa
  • 15-30 minut
  • Smażenie

Składniki 

Składniki na 4 porcje:

  • Krzyżowa QMP - 320 g
  • Tofu - 100 g
  • Orzeszki ziemne niesolone - 50 g
  • Ketchup - 150 ml
  • Sos sojowy ciemny - 40 ml 
  • Pasta z tamaryndu – 15 g
  • Cukier - 20 g
  • Olej do smażenia
  • Kiełki fasoli mung - 40 g
  • Makaron ryżowy  szerszy - 125 g
  • Szczypiorek z dymki do dekoracji
  • Pikantna czerwona papryka - ½ szt. utarta w moździerzu
  • Jajka - 6 szt. - 2 wybite i rozmieszane oraz 4 całe do jajek sadzonych
  • Woda

Sposób przygotowania 

Makaron namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie – następnie pociąć w kawałki ok. 15 cm. Mięso pociąć w poprzek włókien na paski, krótko podsmażyć w mocno nagrzanym tłuszczu – następnie odłożyć. Tofu pociąć w grubsze słupki i podsmażyć w głębokim tłuszczu. Wodę zagotować z cukrem i pastą z tamaryndu. Dodać ketchup i sos sojowy – gotować (gdy zacznie gęstnieć, powinien mieć lekko brązowy kolor). W woku podsmażyć pastę z papryki z jajkiem, następnie dodać makaron, mięso i sos z ketchupu. Mieszać, a gdy makaron wchłonie sos, dodać tofu. Podawać posypane siekanymi orzeszkami i kiełkami, a także dymką z jajkiem sadzonym.