Pieczona goleń wołowa QMP w suszonych grzybach

  • Łatwe
  • Goleń
  • powyżej 120 minut
  • Pieczenie
  • Gotowanie

Składniki 

  • Goleń  QMP  1,5kg
  • Suszone podgrzybki  50 g
  • Tymianek świeży  20 g
  • Czosnek siekany  3 łyżki
  • Cebula    1 sztuka
  • Masło    60 g
  • Wino białe   100ml

Sposób przygotowania 

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 24h. Po tym czasie pokroić w bardzo cienkie paski. Wodę z grzybów przecedzić przez drobne sito lub przez gazę i pozostawić do sosu.

Goleń wołową dobrze natrzeć czosnkiem, posiekanym tymiankiem, pokrojonymi grzybami solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin.

Następnie mięso włożyć w rękaw do pieczenia i piec w temperaturze około 140 stopni C przez 4-5 godzin. Kolejno wyjąć i sprawdzić miękkość – dopiec ewentualnie jak mięso będzie twarde.

Jak mięso już jest miękkie zlać sos z pieczenia do rondla/garnka. Dodać wodę z moczenia grzybów oraz wino.

Gotować kilkanaście minut, tak aby objętość sosu zredukowała się o połowę. Pod koniec zdjąć z palnika, dodać masło, dokładnie wymieszać i doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Mięso pokroić na mniejsze porcje i polać ciepłym sosem przed podaniem.