Pieczona Wołowina QMP w cieście francuskim z pieczarkami

  • Średnio trudne
  • Zrazowa górna
  • powyżej 120 minut
  • Pieczenie
  • Smażenie

Składniki 

  • QMP – zrazowa górna   800 g
  • Pieczarki   200 g
  • Cebula    2 sztuki
  • Musztarda   3 łyżki
  • Jaja     1 sztuki
  • Bułka tarta   2-3 łyżki
  • Świeży rozmaryn  1 gałązka
  • Żółtko    1 sztuka
  • Sól morska - gruboziarnista 1 łyżka
  • Ciasto francuskie   300 g

Sposób przygotowania 

Mięso zamarynować w soli i pieprzu, odstawić na 1-2 godziny.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Pieczarki posiekać i dobrze obsmażyć. Następnie połączyć cebulę i pieczarki, dodać jajko, musztardę, bułkę tartą i posiekany rozmaryn. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować. Kolejno ułożyć trochę farszu z pieczarek. Na farsz położyć mięso. Następnie mięso obłożyć resztą farszu z pieczarek i zawinąć w ciasto. Ciasto z wierzchu posmarować żółtkiem oraz posypać solą morską.

Przygotowane mięso przełożyć na blaszkę z pergaminem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (200 0C), kolejno obniżyć temperaturę w piekarniku do 180 0C i piec około 35 – 45 min.

Po upieczeniu odstawić wołowinę na około 10 min, kolejno kroić na grubsze plastry – ok. 3cm.

Smacznego!