Pieczona wołowina QMP w czosnku i rozmarynie

  • Łatwe
  • Zrazowa dolna
  • 60-90 minut
  • Pieczenie

Składniki 

  • Zrazowa dolna  800 g
  • Czosnek  3 ząbki
  • Rozmaryn  2 gałązki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania 

Wołowinę oczyścić i ułożyć w naczyniu. Czosnek oraz rozmaryn posiekać, natrzeć nim wołowinę. Mięso posypać młotkowanym pieprzem. Całość zawinąć w folię lub zapakować próżniowo i odstawić na dobę w lodówce.

Mięso przed pieczeniem wyjąć na 2 godziny, aby uzyskało temperaturę pokojową.


Następnie piec w temperaturze 160 stopni około 1 godziny. Po upływie tego czasu otworzyć piekarnik, a mięso pozostawić w piekarniku na kolejne 15-20 min.

Pieczeń najlepiej podawać z dużą ilością sałaty lub parowanych warzyw sezonowych.

 

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego