Pieczona wołowina QMP w czosnku i rozmarynie

  • Łatwe
  • Zrazowa dolna
  • powyżej 120 minut
  • Pieczenie

Składniki 

Zrazowa dolna QMP 800g
Czosnek  3 ząbki
Rozmaryn   2 gałązki
Sól i pieprz

Sposób przygotowania 

Wołowinę oczyścić i ułożyć w naczyniu.

Czosnek oraz rozmaryn posiekać, natrzeć nim wołowinę. Mięso posypać młotkowanym pieprzem. Całość zawinąć w folię lub zapakować próżniowo i odstawić na dobę w lodówce.

Mięso przed pieczeniem wyjąć na 2 godziny, aby uzyskało temperaturę pokojową.

Następnie piec w temperaturze 160°C około 1 godziny. Po upływie godziny otworzyć piekarnik, pozostawiając mięso w środku jeszcze przez jakieś 15- 20 minut.

Pieczeń najlepiej podawać z sałatką lub parowanymi warzywami sezonowymi.

Smacznego!

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego