Pieczone żeberka wołowe

  • Trudne
  • Szponder (żeberka)
  • powyżej 120 minut
  • Pieczenie

Składniki 

Składniki na 4 porcje:

  • Szponder wołowy QMP - 1 kg
  • Sos hoi sin - 100 ml
  • Miód spadziowy - 1 łyżka stołowa
  • Sezam jasny - 1 łyżka stołowa
  • Imbir świeży – 50g
  • Papryka pikantna - 20 g
  • Papryka świeża czerwona - 40 g
  • Kolendra świeża - 1 mała doniczka
  • Fasola czerwona gotowana - 50 g
  • Sos BBQ - 150 ml

Sposób przygotowania 

Szponder pociąć w paski wzdłuż kości i podsmażyć z każdej strony. Sezam podprażyć, dodać miód i sos hoi sin, a następnie wymieszać i zamarynować w sosie żeberka. Piec w temperaturze 120oC przez 2,5 godziny. Imbir obrać i pociąć w bardzo drobną kostkę, podobnie jak pikantną i słodką paprykę – wszystko podsmażyć i zagotować z sosem BBQ i zmiksowaną czerwoną papryką. Na koniec dodać pociętą kolendrę – podawać z upieczonymi żeberkami wołowymi.