Pieczony mostek QMP marynowany w trawie żubrowej z duszonym jabłkiem w słonym karmelu

  • Średnio trudne
  • Mostek
  • 90-120 minut
  • Pieczenie

Składniki 

(dla 6 osób)

  • Mostek QMP  1 – 1,5kg
  • Trawa żubrowa  2 g
  • Pieprz tłuczony  1 lyżka
  • Masło klarowane 50 ml
  • Sól himalajska  2 łyżki
  • Jabłka   3 sztuki
  • Masło    1 łyżka
  • Cukier   2 łyżki
  • Sól morska  1 łyżka

 

Sposób przygotowania 

Trawę żubrową drobno posiekać, wymieszać z pieprzem tłuczonym oraz solą. Mięso dokładnie natrzeć, owinąć folią  i pozostawić na 24h w lodówce. Kolejno odwinąć z foli i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Po kilku minutach zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 st i piec około 45 min. m Po upływie tego czasu kolejny raz zmniejszyć temp. Do 120 st. I pozostawić na kolejne 30 min. W czasie pieczenia od czasu do czasu smarować mięso masłem klarowanym. Po upieczeniu ostawić na kilkanaście minut i pokroić w plastry do serwowania.

Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i sól, gdy cukier zacznie się karmelizować dodać masło oraz jabłka. Dokładnie wymieszać i po kilku minutach smażenia wyłożyć jabłka i położyć obok mięsa.