Pieczony rostbef QMP w kruszonym pieprzu z masłem czosnkowym

  • Łatwe
  • Rostbef
  • 30-45 minut
  • Pieczenie

Składniki 

Rostbef wołowy  1,2 kg
Kruszony pieprz  2 łyżki
Masło 50g
Czosnek  2-3 ząbki
Natka pietruszki  10 listków

Sposób przygotowania 

Rostbef wołowy QMP dobrze natrzeć kruszonym pieprzem. Następnie odstawić na kilka godzin w pokojowej temperaturze.

Masło wyjąć z lodówki i zostawić na 2 godziny, aby uzyskało temperaturę pokojową. Do masła dodać przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz siekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.

Mięso włożyć na ruszt do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na około 5 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę piekarnika do 140 °C i piec około 30 minut. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić na kolejne 15 minut. Następnie wyjąć rostbef, wykroić plastry w poprzek włókien i na wierzch położyć kawałki ziołowego masła.

Podawać z pieczywem lub gotowanymi warzywami sezonowymi.

Smacznego!

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego