Pieczony udziec marynowany w winie z sałatką z bazylii i pomidorków koktajlowych

- Łatwe
- Udziec
- powyżej 120 minut
- Pieczenie
Składniki
(dla 4 osób)
- 1 kg udźca z dobrej wołowiny QMP
- ½ butelki czerwonego wina
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 czerwona cebula
- 5 ząbków czosnku
- Kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Kawałek masła
- Sól
- Olej do smażenia
Sałatka z bazylii i pomidorków:
- 300 g pomidorków koktajlowych
- garść listków świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na pół, mieszamy z bazylią, oliwą i doprawiamy do smaku. Przygotowujemy marynatę. Obieramy cebulę, marchewki, pietruszki i czosnek. Do naczynia, w którym będzie marynowane mięso wlewamy wino, dodajemy zioła, pokrojoną w krążki cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz rozgnieciony czosnek. Mięso oczyszczamy, myjemy i dobrze osuszamy, a następnie wkładamy do marynaty na minimum 8 godzin. Po tym czasie wyjmujemy je z marynaty i osuszamy, doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy mięso na złoty kolor. Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni na około 45 minut. W tym czasie przygotowujemy sos i sałatkę. Marynatę przecedzamy przez sito, płyn przelewamy na patelnię, odparowujemy do połowy, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zdejmujemy marynatę z ognia, wrzucamy kawałek masła, mieszamy i odstawiamy na później. Mięso wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na deskę, aby odpoczęło. Następnie kroimy ostrym nożem w cienkie paski i doprawiamy solą. Podajemy z sałatką i sosem. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.