Pieczony udziec marynowany w winie z sałatką z bazylii i pomidorków koktajlowych

  • Łatwe
  • Udziec
  • powyżej 120 minut
  • Pieczenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 1 kg udźca z dobrej wołowiny QMP
  • ½ butelki czerwonego wina
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • Kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Kawałek masła
  • Sól
  • Olej do smażenia

Sałatka z bazylii i pomidorków:

  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • garść listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz

 

Sposób przygotowania 

Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na pół, mieszamy z bazylią, oliwą i doprawiamy do smaku. Przygotowujemy marynatę. Obieramy cebulę, marchewki, pietruszki i czosnek. Do naczynia, w którym będzie marynowane mięso wlewamy wino, dodajemy zioła, pokrojoną w krążki cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz rozgnieciony czosnek. Mięso oczyszczamy, myjemy i dobrze osuszamy, a następnie wkładamy do marynaty na minimum 8 godzin. Po tym czasie wyjmujemy je z marynaty i osuszamy, doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy mięso na złoty kolor. Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni na około 45 minut. W tym czasie przygotowujemy sos i sałatkę. Marynatę przecedzamy przez sito, płyn przelewamy na patelnię, odparowujemy do połowy, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zdejmujemy marynatę z ognia, wrzucamy kawałek masła, mieszamy i odstawiamy na później. Mięso wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na deskę, aby odpoczęło. Następnie kroimy ostrym nożem w cienkie paski i doprawiamy solą. Podajemy z sałatką i sosem. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.