Pierogi z mięsem

  • Łatwe
  • Rozbratel
  • 15-30 minut
  • Gotowanie

Składniki 

(dla 4 osób)

Farsz :

  • 600 g mostka lub goleni z dobrej wołowiny QMP
  • 1 cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Ciasto :

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • Ciepła woda
  • 2 łyżki oleju
  • Sól

Sposób przygotowania 

Przygotowujemy ciasto. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy jajka, sól, dolewamy pól szklanki wody i zagniatamy (w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę płynu). Ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy, aby odpoczęło. Przygotowujemy farsz. Mięso myjemy, osuszamy, mielimy, dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy na środku porcję farszu i zagniatamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Pierogi  podajemy z kwaśną śmietaną i zrumienioną cebulką.