Pikantne ragoût wołowe z kolorowymi marchewkami

  • Łatwe
  • Kark
  • 60-90 minut
  • Gotowanie

Składniki 

  • Karkówka wołowa  QMP  750g
  • Cebula 2 szt
  • Marchew fioletowa  1 szt
  • Marchew żółta  1-2 szt
  • Marchew pomarańczowa 1-2szt
  • Chilli suszone 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna 3 łyżki
  • Wywar wołowy lub warzywny 2 litry
  • Masło 40g
  • Tymianek świeży 3-4 gałązki
  • Czosnek 3 ząbki
  • Olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na złocisty kolor z dodatkiem małej ilości oleju roślinnego.

Karkówkę pokroić w małą kostkę, oprószyć mąką.

Smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju roślinnego, następnie przełożyć do garnka. Dodać wywar i cebulę i gotować przez 45minut. 

Marchewki oczyścić i obrać, pokroić w mniejsze cząstki. 

Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojoną marchew, posiekany czosnek i małą ilość masła. Smażyć kilka minut na mniejszym ogniu i dodać do mięsa. Dodać również paprykę chilli. Gotować kolejne 15 min.

Na oddzielnej patelni mąkę usmażyć na złocisty kolor i dodać masło, dokładnie wymieszać. Powstałą masę dodać do wywaru i zagotować, gdy mięso jest już zupełnie miękkie, doprawić solą i pieprzem.

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego