Pikantne roladki z wolno pieczonej wołowiny QMP z sałatką z ogórka, sezamu i mięty

  • Średnio trudne
  • Zrazowa górna
  • powyżej 120 minut
  • Pieczenie
  • Smażenie

Składniki 

  • Górna zrazowa QMP  250 g
  • Sos sojowy – do sushi  150 ml
  • Czosnek   5 ząbków
  • Sezam biały prażony  2 łyżki
  • Ogórek    1 sztuka
  • Świeża mięta   5 listków
  • Ocet ryżowy biały  2 łyżki

Sposób przygotowania 

Czosnek pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni z małą ilością oleju roślinnego na złocisty kolor. Mięso pokroić na większe kawałki (4cm x 4cm x 3cm). Doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju roślinnego. Kolejno przełożyć na ruszt i piec w temp. 80˚C około 1 godziny.

Kawałki wołowiny przełożyć do plastikowego worka,  zalać sosem sojowym i włożyć usmażony czosnek. Zapakować próżniowo jeśli jest możliwość i włożyć do lodówki na 12h.

Wyjąć mięso z worka, osuszyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki.


Ogórka umyć, pokroić na ćwiartki wzdłuż i wyciąć miąższ – pestki. Pokroić w cienkie słupki. Listki mięty posiekać, ogórka posolić, dodać pokrojona miętę  i skropić octem ryżowym oraz oliwą sezamową, dokładnie wymieszać.
Na plasterki ułożyć doprawionego ogórka i zawinąć roladki. Następnie posypać ziarnami sezamu.