Pikantny szaszłyk wołowy QMP z sosem paprykowym

  • Łatwe
  • Skrzydło
  • 45-60 minut
  • Pieczenie

Składniki 

Skrzydło wołowe 800g
Papryka słodka  2 łyżki
Pieprz Cayenne  1 łyżeczka
Papryka ostra  1 łyżka
Cumin   1 łyżeczka


Sos paprykowy:
Cebula   4szt
Papryka czerwona 2szt
Papryka chilli  0,5szt
Słodka papryka suszona  2 łyżki
Wywar warzywny 0,8 litra

Sposób przygotowania 

Mięso pokroić w kostkę – 2,5cm x 2,5 cm. Następnie przełożyć do naczynia i dodać słodką paprykę, pieprz Cayenne, paprykę ostrą oraz cumin. Dokładnie wymieszać, nadziać na patyczki i odstawić na kilka godzin.

W dalszej kolejności na rozgrzanej patelni obsmażyć szaszłyki z każdej strony, na niedużym ogniu z dodatkiem małej ilości oleju roślinnego. Następnie włożyć mięso na ruszt do piekarnika i piec około 30 min w temperaturze 160°C.
Przygotowanie sosu:

Cebulę i paprykę pokroić w dużą kostkę. Wcześniej z papryki odkroić biały miąższ ze środka oraz oddzielić pestki. Chilli posiekać na drobne kawałki. Rozgrzać rondel, dodać olej roślinny i wrzucić cebulę. Delikatnie zeszklić następnie dodać paprykę, chili oraz słodką paprykę. Smażyć kilka minut, następnie dodać wywar. Gotować kolejne 15 – 20 minut na wolnym ogniu. Po upływie czasu zmiksować całość na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. Dla uzyskania gładszej konsystencji sosu, można go przetrzeć przez drobne sito.


Upieczone szaszłyki podać na talerzu, ciepły sos podać oddzielnie.

Smacznego!

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego