Podwędzane żebro wołowe QMP

  • Średnio trudne
  • Szponder (żeberka)
  • powyżej 120 minut
  • Pieczenie

Składniki 

Żebro wołowe  1,5 kg

Tymianek świeży 60 g

Miód

Pieprz młotkowany 2 łyżki 

Sposób przygotowania 

Żebro wołowe oczyścić i obgotować około 40 minut.

Następnie należy je wyjąć do ostygnięcia.

Świeży tymianek posiekać, wymieszać z miodem, dodać sól i pieprz.

W dalszej kolejności mięso dokładnie natrzeć marynatą i zostawić na kilka godzin.

Później piec w temperaturze około 120°C przez 3 – 4 godziny.

Po upieczeniu włożyć wołowinę do wędzarki i wędzić kolejne 1 – 2 godziny w temperaturze 80°C.

Mięso podawać ciepłe – można dodatkowo podać dobrej jakości sos BBQ .

 

Smacznego!

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.