Razowa kanapka z marynowaną wołowiną QMP w miodzie z pikantną musztardą i korniszonami

  • Łatwe
  • Zrazowa górna
  • powyżej 120 minut
  • Pieczenie

Składniki 

Górna zrazowa QMP 300g
Musztarda Dijon 2 łyżki
Musztarda francuska 4 łyżki
Miód wielokwiatowy 3 łyżki
Pieczywo razowe 250g
Korniszony  80g
Papryka konserwowa 80g
Czerwona cebula  2-3szt

Sposób przygotowania 

Górną zrazową QMP pokroić na mniejsze części. Zamarynować w musztardzie Dijon i francuskiej, miodzie, soli i w pieprzu. Odstawić na kilka godzin.

Następnie mięso smażyć na rozgrzej patelni po kilka sekund z każdej strony – uwaga: marynata z miodem może łatwo się przypalić.

Kawałki wołowiny włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i piec kilkanaście minut. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia. Pokroić na cienkie plastry.

Ciemne pieczywo pokroić na kromki. Posmarować masłem i obsmażyć kilka sekund na rozgrzanej patelni z obu stron.

Paprykę konserwową pokroić w julliene (na długie, cienkie i równe słupki). Ogórek konserwowy pokroić na cienkie plastry. Czerwoną cebulę pokroić na plastry ok. 0,5cm i grillować z obu stron po 3 min. W między czasie polać olejem roślinnym i doprawić solą i pieprzem.

Na pieczywo ułożyć plasterki wołowiny, pokrojone pikle oraz grillowaną cebulę. Można przykryć kanapkę kolejną kromką pieczywa – ale niekoniecznie.

Gotowe!

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego