Roladka z wołowiny z jarmużem i boczkiem w sosie grzybowym

  • Średnio trudne
  • Krzyżowa
  • 60-90 minut
  • Smażenie
  • Gotowanie
  • Pieczenie

Składniki 

  • Krzyżowa QMP   400 g 
  • Jarmuż    150 g
  • Boczek wędzony  100 g
  • Cebula    2 sztuki
  • Czosnek   4 ząbki

SOS :

  • Grzyby mrożone  80 g
  • Cebula    1 sztuka
  • Śmietana 36%   150 ml
  • Brendy     25 ml
  • Ciemny sos sojowy  1 łyżka
  • Natka pietruszki  20 g
  • Sól, pieprz

Zasmażka:

  • Mąka pszenna – 2 łyżki
  • Masło – 1 łyżka
  • Olej rzepakowy lub roślinny – 1 łyżka


 

Sposób przygotowania 

SOS:

Grzyby rozmrozić i dokładnie umyć, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać grzyby, smażyć 1-2 min. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut następnie dokładnie zmiksować. Na koniec dodać siekną natkę pietruszki


Farsz z Jarmużu:

Jarmuż umyć i pokroić na małe kawałki. Boczek pokroić w małe słupki. Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek pokroić w plasterki. Rozgrzać garnek, włożyć pokrojony boczek, cebulę smażyć kilka minut. Kolejno dodać jarmuż i 200ml wody. Gotować kilkanaście minut. Pod koniec doprawić solą i pieprzem oraz dodać zasmażkę (receptura poniżej). Dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Zasmażka: Mąkę rozgrzać na patelni i przypalić na lekko brązowy kolor. Kolejno dodać masło i olej i dokładnie wymieszać.

Wołowinę pokroić na duże, prostokątne plastry grubości ok. 2 cm. Następnie rozbić dokładnie młotkiem na grubość ok. 0,5 cm. Posmarować musztardą i ułożyć farsz z jarmużu i boczku. Dokładnie zwinąć roladkę, następnie zawinąć w folię aluminiową. Piec w tem ok. 160˚C około 45 min.
Po upieczeniu pokroić roladkę na mniejsze części i polać ciepłym sosem grzybowym.
Do roladki najlepiej pasuje ciemne pieczywo pełnoziarniste.