Roladki z kapusty i wołowiny QMP z kaszą gryczaną

  • Łatwe
  • Rozbratel
  • Gotowanie

Składniki 

Rozbratel QMP 400g
Kapusta włoska  1szt (potrzeba kilka liści)
Kasza gryczana   50g
Cebula    1szt
Grzyby suszone   3szt
Pasta paprykowa łagodna - węgierska  2 łyżki
Wywar warzywny  1,5 litra
Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Kwaśna śmietana  2 łyżki
Mąka pszenna   2 łyżki

Sposób przygotowania 

Rozbratel pokroić w mniejsze części, zmielić na średnim sicie.

Grzyby suszone namoczyć dzień wcześniej, następnie pokroić w drobną kostkę. Cebule pokroić w drobną kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania złocistego koloru. Odstawić do ostygnięcia.

Kapustę włoską sparzyć i oddzielić liście – 8szt.

Kaszę gryczana ugotować w stosunku do wody: 1 – 2,5.

Mielone mięso przełożyć do miski, dodać cebulę smażoną, grzyby, pastę paprykową, ugotowaną kaszę, jajko rozbite, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać.

Na listki kapusty układać powstały farsz, złożyć liść po bokach do środka, a następnie zwinąć w ten sposób wszystkie liście.

Roladki ułożyć w garnku i zalać wywarem. Gotować około godziny na bardzo małym ogniu. W między czasie dodać koncentrat. Następnie delikatnie wyjąć roladki, a wywar z gotowania odcedzić i przelać do mniejszego garnuszka.

Kwaśną śmietanę wymieszać z mąką pszenną. Następnie dodać do gotującego się wywaru i dokładnie wymieszać (można zmiksować). Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.

Na talerz ułożyć roladki i polać sosem.

Smacznego!

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego