Roladki z marynowanej wołowiny QMP podane z zielonymi szparagami i serkiem cytrynowym

  • Łatwe
  • Zrazowa górna
  • powyżej 120 minut
  • Marynowanie

Składniki 

Zrazowa górna  QMP 400g
Musztarda Dijon  1 łyżka
Musztarda francuska  2 łyżki
Zielone szparagi  8szt
Serek kremowy   250g
Cytryna    1szt
Kurkuma   1 łyżeczka
Rudola    50g
Oliwa Cytrynowa  40ml
Pieprz mielony   do smaku

Receptura na 4 porcje

Sposób przygotowania 

Zrazową górną QMP pokroić na podłużne kawałki. Każdy kawałek posmarować musztardą Dijon i musztardą francuską. Zawinąć – zrolować w folię plastikową i włożyć do zamrażalki na 12 godzin.

Po zamrożeniu wyjąć i zostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Odwinąć z folii i pokroić na maszynie do krojenia w bardzo cienkie plasterki. Plasterki układać na zakładkę na papierze pergaminowym w paski – około 5-6 plasterków.

Szparagi oczyścić i obrać. Zagotować wodę z solą i wrzucić szparagi. Gotować przez około 1 minutę, następnie schłodzić w wodzie z lodem. Osuszyć i skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.

Cytrynę sparzyć przez kilka sekund we wrzątku. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę i dodać do serka. Do serka dodać również kurkumę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Na paski z wołowiny ułożyć serek, zielone szparagi i kilka listków rykowi. Zawinąć tak, aby powstała roladka.

Na talerzu ułożyć roladki, skropić je oliwą z oliwek i posypać świeżo mielonym pieprzem.

Można dekorować  świeżymi kiełkami i plasterkami rzodkiewki.

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego