Rosół na szpondrze z tymiankiem z warzywami i pulpecikami

  • Średnio trudne
  • Szponder (żeberka)
  • Łata
  • powyżej 120 minut
  • Gotowanie

Składniki 

Składniki na 4 porcje:

  • Szponder - 1 000 g
  • Łata QMP - 500 g
  • Udziec QMP - 150 g
  • Śmietanka 36%  - 70 ml
  • Marchew - 3 szt. średnie
  • Pietruszka korzeń  - 1 szt.
  • Por - 1/4 szt.
  • Seler - 1/4 szt.
  • Cebula - 1 szt. duża
  • Liść laurowy
  • Tymianek
  • Natka pietruszki
  • Lubczyk świeży
  • Ziele angielskie
  • Pieprz ziarnisty czarny
  • Sól

Sposób przygotowania 

Opłukane mięso zalać lodowatą wodą, nastawić na bardzo mały ogień, a po zagotowaniu dodać warzywa, cebulę upaloną na ciemno na gazie oraz bukiet garni (zioła i przyprawy zawinięte w liść pora). Gotujemy na jak najmniejszym gazie, aby tylko "mrugało" rosół - przez około 4-5 godzin, aż będzie aromatyczny i wyraźnie mięsny w smaku. Mięso z udźca zmielić, włożyć do malaksera, następnie dodać śmietankę, doprawić do smaku i zmiksować na gładką jednolitą konsystencję, dodać na koniec posiekaną natkę pietruszki, uformować małe pulpeciki i ugotować je w małej ilości gotowego rosołu. Gotowy rosół podawać z pulpecikami oraz pokrojonymi warzywami z wywaru.