Rostbef ziołowy

  • Łatwe
  • Rostbef
  • 60-90 minut
  • Pieczenie

Składniki 

  • 1 kg rostbefu (z dobrej wołowiny QMP)
  • 250 ml czerwonego wina
  • 80 ml oleju
  • kilka gałązek świeżego tymianku, bazylii, rozmarynu, kolendry i melisy
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki dobrej musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania 

Czosnek obieramy i rozcieramy ze szczypta soli. Zioła siekamy i mieszamy z czosnkiem, sokiem z cytryny, musztardą i łyżką oleju. Mięso oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Nacieramy pieprzem, rumienimy na silnie rozgrzanym oleju. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200oC. Obsmażone mięso przekładamy do brytfanny, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut, skrapiając lekko olejem i wodą. Na wpół miękkie mięso wyjmujemy i studzimy. Mocno nacieramy pastą ziołowo-czosnkową. Mięso ponownie wkładamy do brytfanny i pieczemy aż się zrumieni. Rostbef kroimy w plastry, układamy na ciepłym półmisku. Sos z brytfanny przelewamy do rondla, dodajemy czerwone wino, doprawiamy do smaku tymiankiem, solą, pieprzem i szczyptą cukru, zagotowujemy. Przed podaniem polewamy nim rostbef.

Danie polskie.