Sałatka w stylu Ceviche z wołowiną QMP, pomidorkami koktajlowymi i awokado

  • Średnio trudne
  • Zrazowa górna
  • powyżej 120 minut

Składniki 

Zrazowa górna  QMP 400g 
Chilli   2szt
Imbir  świeży  30g
Kolendra  40g
Limonka  3szt
Ogórek świeży  1szt
Awokado  1,5szt
Pomidorki koktajlowe 200g
Sos sojowy  80ml
Roszponka  80g
Oliwa z oliwek  40ml

Sposób przygotowania 

Kolendrę pokroić na mniejsze części. Chili przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić w bardzo drobną kostkę.  Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce.

Zrazową górną pokroić na cienkie paski wzdłuż. Na blaszce pokrytą folią plastikową ułożyć paski i włożyć do zamrażalki na około 0,5 godziny.

Po tym czasie wyjąć i ostrym nożem pokroić w bardzo cienkie plastry.

Następnie plasterki wołowiny polać sosem sojowym (1/2) i sokiem z limonki(1/2). Dodać starty imbir, cześć pokrojonej chili i część pokrojonej kolendry. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin w lodówce.

W między czasie pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w połówki.

Awokado obrać i pokroić w kostkę – 1,5cm x 1,5cm.

Ogórek obrać i pokroić w większą kostkę.

Roszponkę umyć, oczyścić i osuszyć.

Resztę sosu sojowego wymieszać z oliwą, chili, sokiem z limonki.

Na talerzu ułożyć listki roszponki, na roszponkę ułożyć awokado i pomidorki. Na wierzch ułożyć wołowinę. Posypać siekaną kolendrą i polać sosem. Można dekorować listkami z kolendry i kiełkami.

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego