Sałatka w stylu tajskim z mielonej wołowiny

  • Średnio trudne
  • Łopatka
  • powyżej 120 minut
  • Duszenie

Składniki 

Składniki na 4 porcje:

  • Łopatka wołowa (zmielona) QMP - 800 g
  • Trawa cytrynowa - 3 świeże łodygi
  • Świeży imbir - 100 g
  • Papryczka chili - 1 zielona i 1 czerwona
  • Czerwona cebula - 2 mniejsze
  • Pomidor - 3 średniej wielkości ok. 220 g
  • Ogórek świeży - 250  g
  • Kolendra świeża - 1 mała doniczka 
  • Bulion wołowy - 1 litr
  • Jasny sos rybny - 2 łyżki stołowe
  • Jasny sos sojowy - 4 łyżki stołowe

Sposób przygotowania 

Mięso partiami podsmażyć na lekko brązowy kolor, obrać z wierzchnich liści, odciąć końcówki trawy cytrynowej z dwóch stron i obrać imbir - wszystkie składniki dusić z mięsem, aż zmiękną ok. 1 godziny - podlewając bulionem następnie wyjąć przyprawy.

Z pomidora i ogórka wyciąć komory nasienne i pociąć je w podłużne paseczki „łódeczki”. Z kolendry poobrywać listki, imbir pociąć w bardzo drobną kosteczkę, a cebulę czerwoną w piórka. Papryczki chilli (dla lubiących super pikantny smak - pociąć w cienkie paseczki z pestkami) - ilość papryczki chilli dobieramy wg swojego smaku - trawę cytrynową pokroić jak najcieniej. Wszystkie składniki połączyć z chłodnym mięsem - delikatnie mieszając.