Satay Beef – azjatycki szaszłyk wołowy

  • Łatwe
  • Rostbef
  • powyżej 120 minut
  • Smażenie
  • Grillowanie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 600 g rostbefu z dobrej wołowiny QMP

Marynata:

  • 250 ml sosu sojowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • 1 cytryna
  • kilka prażonych orzechów laskowych

Sposób przygotowania 

Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce. Kolendrę siekamy. Wszystko dodajemy do sosu sojowego. Rostbef oczyszczamy, myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny. Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie (nie będą się wówczas palić w trakcie grillowania). Na każdy patyczek nadziewamy po jednym plastrze rostbefu. Opiekamy na ruszcie grilla przez kilka minut lub smażymy krótko na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju. Podajemy z cząstką cytryny i pokruszonymi orzechami.