Skrzydło teriyaki

  • Łatwe
  • Skrzydło
  • 60-90 minut
  • Pieczenie

Składniki 

  • 1 kg skrzydła (z dobrej wołowiny QMP)
  • ½ szklanki sosu teriyaki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 3 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania 

Marynata:
Czosnek rozgniatamy z solą, przekładamy do dużej miski, dodajemy przyprawę 5 smaków, miód, posiekaną papryczkę chili, sos teriyaki, olej.

Mięso oczyszczamy i marynujemy, przez co najmniej 2 godziny. Następnie zdejmujemy nadmiar marynaty i obsmażamy mięso na rozgrzanej patelni przez 3 minuty z każdej strony. Mięso dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut, pamiętając o smarowaniu marynatą podczas pieczenia. Możemy też piec około 2 godzin w temperaturze 80 stopni.

Danie inspirowane kuchnią japońską