Smażone pierożki z wołowiną QMP w stylu won ton, podane z sosem wasabi i sezamowym ogórkiem

  • Średnio trudne
  • Łata
  • 45-60 minut

Składniki 

Składniki:
Łata wołowa   350g
Ciasto won ton   32szt - plastry
Świeża kolendra  25g
Pieprz Cayen   1 Łyżka
Sos sojowy   25ml
Sos ostrygowy   30ml


SOS:
Majonez   80g
Jogurt   40g
Wasabi w proszku  2g
Ocet ryżowy   30ml
Cukier    10g
Ogórek    2szt
Olej sezamowy   10ml
Ziarna sezamu prażone  12g
Olej do głębokiego smażenia

Receptura na 4 porcje

Sposób przygotowania 

Łatę wołową QMP pokroić na małe kawałki i zmielić na drobnym sicie.

Do zmielonego mięsa dodać sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz Cayen i pokrojoną świeżą kolendrę. Dokładnie wymieszać.

Ciasto won-ton rozdzielić.

Jajko rozbić, dodać mąkę i dokładni wymieszać.

Na ciasto nałożyć łyżeczkę doprawionej wołowiny, ciasto dokoła posmarować jajkiem z mąką i złożyć po przekątnej. Zlepić ze sobą dwa rożki, tak aby powstał pierożek. W taki sposób uformować kolejne arkusze ciasta wonton.

Uformowane pierożki smażyć w temperaturze 170°C przez około 3-4 minuty.

Sos: majonez połączyć z octem ryżowym, jogurtem, wasabi. Doprawić cukrem, solą i dokładnie wymieszać.

Ogórek pokroić w słupki. Skropić oliwą sezamową i posypać ziarnami sezamu. Całość włożyć do plastikowego woreczka i szczelnie zamknąć. Pozostawić na 10 min. Następnie wyjąc i doprawić solą i pieprzem.

Pierożki razem z ogórkiem ułożyć na talerzu, sos podać osobno.

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego