Spaghetti z wołowiną i sosem warzywno-pomidorowym

  • Łatwe
  • Łopatka
  • 30-45 minut
  • Gotowanie
  • Smażenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 300 g mielonej łopatki z dobrej wołowiny QMP
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 500 g dojrzałych mięsistych pomidorów
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Kilka gałązek świeżej bazylii
  • Oliwa
  • Kawałek parmezanu
  • Sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania 

Pokrojony w cienkie plasterki czosnek krótko podsmażamy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojoną marchew i seler naciowy. Po kilku minutach dorzucamy mieloną wołowinę. Smażymy razem kilka minut. Pomidory sparzamy. Obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. Dorzucamy do rondelka. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilkanaście minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Podajemy z solidną porcją sosu i tartym parmezanem.