Stek 5 smaków z groszkiem cukrowym

  • Łatwe
  • Rostbef
  • 15-30 minut
  • Smażenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 4 steki z rostbefu po 180g (z dobrej wołowiny QMP)
  • 300 g groszku cukrowego
  • 1 mała papryczka chili
  • pół pęczka dymki
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka oleju sojowego
  • pieprz grubo mielony
  • sól morska

Sposób przygotowania 

Mięso przyprawiamy pieprzem i przyprawą 5 smaków. Groszek cukrowy blanszujemy i kroimy na pół, mieszamy z posiekaną dymką, chili sosem sojowym i olejem sezamowym. Na patelnię wlewamy olej. Gdy patelnia będzie gorąca, kładziemy steki i smażymy, pod koniec smażenia dodajemy masło. Mięso odkładamy na 3 minuty, aby odpoczęło. Całość doprawiamy grubą solą morską.