Stek siekany z cebulą i ziemniakami pieczonymi

  • Łatwe
  • Zrazowa górna
  • 45-60 minut
  • Smażenie

Składniki 

Składniki (dla 4 osób)

  • 500 g zrazowej górnej z dobrej wołowiny QMP
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej
  • 1 cebula cukrowa lub czerwona
  • Sos sojowy
  • Świeżo mielony czarny pieprz

Ziemniaki pieczone

  • 300 g młodych ziemniaków
  • Świeży rozmaryn
  • Kilka łyżek oliwy
  • Sól

Sposób przygotowania 

Na początku przygotowujemy ziemniaki: myjemy, kroimy w plastry, polewamy oliwą i doprawiamy solą i rozmarynem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Jeśli używamy czerwonych cebul, wrzucamy je do piekarnika na 10 minut przed końcem pieczenia. Gdy cebule się upieką kroimy je na pól i obieramy. Jeśli wybieramy cebulę cukrową - obieramy ją i kroimy w grube krążki, a następnie przesmażamy na maśle. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kostkę lub mielimy. Doprawiamy sosem sojowym, musztardą i pieprzem, dobrze mieszamy. Formujemy 4 kotlety i smażymy je na oliwie po 3-4 minuty z każdej strony (w środku powinny pozostać lekko różowe). Jeśli jednak kotlety w środku wciąż pozostaną surowe możemy je dopiec lub poddusić pod przykrywką. Mięso podajemy z pieczonymi ziemniakami i cebulą.