Stek z krzyżowej z karmelizowaną cykorią i puree selerowym

  • Łatwe
  • Krzyżowa
  • 30-45 minut
  • Smażenie
  • Gotowanie
  • Duszenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 4 steki z krzyżowej z dobrej wołowiny QMP
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Kawałek dobrego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Gałązka tymianku
  • Olej do smażenia

Puree selerowe:

  • 1 seler
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki
  • Sól
  • Sok z cytryny

Karmelizowana cykoria:

  • 4 cykorie
  • 50g masła
  • Sok z dwóch pomarańczy
  • ½ chili
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania 

Przygotowujemy puree. Seler obieramy i gotujemy na miękko, odcedzamy, dodajemy masło, śmietankę miksujemy na gładko. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Cykorie kroimy wzdłuż na 4 części i smażymy na maśle na złoto. Następnie dodajemy miód i sok z pomarańczy. Doprawiamy posiekaną papryczką chili, dusimy przez około 5 minut. Mięso myjemy, osuszamy, doprawiamy pieprzem. Smażymy na oleju przez 2 minuty, odwracamy na drugą stronę, dodajemy rozgnieciony czosnek, gałązkę tymianku i smażymy przez 1 minutę. Następnie przewracamy stek co 10-15 sekund, aby „doszedł” w środku.