Stek zrazowy QMP z zielonymi szparagami i czerwoną fasolą w pomidorach

- Średnio trudne
- Zrazowa górna
- 45-60 minut
- Grillowanie
Składniki
Zrazowa górna 800g
Zielone szparagi 500g
Czerwona fasola konserwowa 300g
Przecier pomidorowy 250ml
Papryka słodka wędzona 2-3 łyżki
Papryka ostra 1 łyżeczka
Brązowy cukier 2 łyżki
Masło 40g
Świeża kolendra 20g
Sposób przygotowania
Z kawałka zrazowej wyciąć steki w poprzek włókien – po ok. 200g, grubości 3-4cm.
Posypać świeżo mielonym pieprzem i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Na rozgrzanym grillu ułożyć steki i grillować z każdej strony, następnie polać olejem roślinnym i dopiec w piekarniku na ruszcie w temperaturze 180°C przez około 5-6 minut.
Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na 6-8 minut w ciepłym miejscu.
Szparagi zielone oczyścić i obrać końcówki. Na rozgrzaną patelnię nalać małą ilość masła klarowanego i włożyć szparagi. Smażyc kilka minut i od czasu do czasu mieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Czerwoną fasolkę wyjąć z puszki i odcedzić i włożyć ją do rondla. Dodać przecier, słodką i ostrą paprykę, następnie zagotować. Dodać cukier, sól oraz pieprz. Gotować kilka minut na wolnym ogniu.
Gdy sos zacznie gęstnieć dodać posiekaną świeżą kolendrę.
Na talerzu ułożyć fasolkę w pomidorach, na wierzchu umieścić stek z wołowiny.
Na steka położyć masło oraz szparagi.
Smacznego!
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego