Stek zrazowy QMP z zielonymi szparagami i czerwoną fasolą w pomidorach

  • Średnio trudne
  • Zrazowa górna
  • 45-60 minut
  • Grillowanie

Składniki 

Zrazowa górna  800g
Zielone szparagi  500g
Czerwona fasola konserwowa 300g
Przecier pomidorowy  250ml
Papryka słodka wędzona 2-3 łyżki
Papryka ostra   1 łyżeczka
Brązowy cukier    2 łyżki
Masło 40g
Świeża kolendra  20g

Sposób przygotowania 

Z kawałka zrazowej wyciąć steki w poprzek włókien – po ok. 200g, grubości 3-4cm.

Posypać świeżo mielonym pieprzem i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. 

Na rozgrzanym grillu ułożyć steki i grillować z każdej strony, następnie polać olejem roślinnym i dopiec w piekarniku na ruszcie w temperaturze 180°C przez około 5-6 minut.

Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na 6-8 minut w ciepłym miejscu.

Szparagi zielone oczyścić i obrać końcówki. Na rozgrzaną patelnię nalać małą ilość masła klarowanego i włożyć szparagi. Smażyc kilka minut i od czasu do czasu mieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Czerwoną fasolkę wyjąć z puszki i odcedzić i włożyć ją do rondla. Dodać przecier, słodką i ostrą paprykę, następnie zagotować. Dodać cukier, sól oraz pieprz. Gotować kilka minut na wolnym ogniu.

Gdy sos zacznie gęstnieć dodać posiekaną świeżą kolendrę.

Na talerzu ułożyć fasolkę w pomidorach, na wierzchu umieścić stek z wołowiny.

Na steka położyć masło oraz szparagi.

Smacznego!

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego