Steki z masłem chrzanowym oraz kaszą jaglaną z pieczarkami

  • Łatwe
  • Zrazowa górna
  • 90-120 minut
  • Grillowanie
  • Smażenie

Składniki 

  • 800g zrazowej górnej QMP
  • 80g miękkiego masła (ogrzanego w temperaturze pokojowej)
  • 1-2 łyżki chrzanu      
  • 100g kaszy jaglanej
  • 100g pieczarek
  • 40g masła
  • 1 cebula

Sposób przygotowania 

Masło dokładnie wymieszać z chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Wyporcjować małe kawałki i odstawić do lodówki na około 1 godz. przed podaniem.
Pieczarki umyć i rozdrobnić. Kolejno na rozgrzanej patelni smażyć pieczarki do uzyskania złocistego koloru. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni w małej ilości oleju rzepakowego. Pieczarki oraz cebulę połączyć ze sobą, dodać masło i smażyć około 1 min.. Kaszę gotować przez około 10 min. – najlepiej według wskazówek na opakowaniu. Następnie kaszę przełożyć do innego naczynia, dodać pieczarki z cebulą, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Z mięsa wykroić steki około 180g – 2-3cm grubości. Następnie doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 min. w temperaturze pokojowej. Rozgrzać patelnię grillową. Przed położeniem steków na patelnię polać delikatnie olejem rzepakowym i grillować około 4-5 min, od czasu do czasu obracając steki. Kolejno zdjąć z grilla i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 – 15 min. aby odpoczęły (można umieścić w piekarniku rozgrzanym do 80 st. C.)
Gotowe steki ułożyć na kaszy jaglanej, a następnie położyć na nich odrobinę masła chrzanowego aby podkreślić smak i aromat mięsa.