Suszona wołowina

  • Łatwe
  • Krzyżowa
  • powyżej 120 minut
  • Suszenie

Składniki 

Składniki na 4 porcje:

  • Krzyżowa QMP – 1 250 g
  • Pieprz syczuański - 2 łyżki stołowe
  • Papryczka czerwona  pikantna - 1 szt.
  • Papryczka zielona pikantna - 1 szt.
  • Brązowy cukier - 4 łyżki
  • Woda - 100 ml

Sposób przygotowania 

Paprykę pociąć w bardzo cienkie krążki i zagotować z cukrem i wodą. Mięso umyć, wytrzeć i pociąć w bardzo cienkie paski w poprzek włókien – rozłożyć na pergaminie do pieczenia, nanieść  pędzelkiem syrop paprykowy i posypać pieprzem syczuańskim. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 70oC przez kilka godzin. Podawać jako suszoną przekąskę – rodzaj chipsów.