Sztuka mięsa z puree truflowym

  • Łatwe
  • Ligawa
  • powyżej 120 minut
  • Gotowanie

Składniki 

  • 600 g ligawy (z dobrej wołowiny QMP)
  • 400 g ziemniaków
  • 80 g marchwi
  • 80 g selera naciowego
  • 80 g pora
  • 80 g cebuli
  • 80 g brukselki
  • 40 g masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 20 g oliwy truflowej
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania 

Warzywa: marchew, por, cebulę, seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy gorąca wodą. Całość zagotowujemy, dodajemy wołowinę, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości - około 2-2,5 godziny. Ziemniaki obieramy, gotujemy,przecieramy przez sito, dodajemy oliwę truflową, masło,sól i pieprz. Liście brukselki sparzamy w wywarze z gotowanego mięsa. Podajemy z jarzynami gotowanymi  w wywarze. Całość skrapiamy oliwą truflową.