Sztuka mięsa z sosem chrzanowym

  • Łatwe
  • Goleń
  • powyżej 120 minut
  • Gotowanie

Składniki 

(Dla 4 osób)

  • 1 kg goleni wołowej QMP
  • 100 g marchwi  
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula 
  • 1-2 liście laurowe 
  • 2 ziela angielskie  
  • sól, pieprz
  • mała śmietanka 36%  
  • chrzan w słoiku 

Sposób przygotowania 

Mięso włożyć w siatkę wędliniarską, dobrze ścisnąć i zawiązać z obu stron.
Wodę (2-3 litry) zagotować, dodać warzywa(obrane i rozdrobnione), ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.

Następnie włożyć mięso i gotować na wolnym ogniu ok. 3 godzin.

Odstawić całość do ostygnięcia. Kolejno wyjąć mięso i pokroić na porcje ok. 140-200 g.

Sos Chrzanowy:
Chrzan włożyć do garnka, dodać ok. 50 ml wywaru z gotowania mięsa, śmiatankę 36%, doprawić solą i pieprzem. Zagotować i dokładnie wymieszać.

Wyporcjowane mięso podgrzać w małej ilości wywaru z gotowania, wyłożyć na talerz i polać sosem.