Szybko smażona krzyżowa z pęczakiem, zielonym groszkiem, kurkami, bobem i szczypiorkiem

  • Łatwe
  • Krzyżowa
  • Smażenie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 400 g krzyżowej z dobrej wołowiny QMP
  • 150 g ugotowanego pęczaku
  • Garść groszku
  • Garść bobu
  • Kilka kurek
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 50 ml śmietanki 30-36%
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki dojrzewającego sera np. Bursztyn
  • Łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania 

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na bardzo cienkie kawałki. Przesmażamy szybko na patelni, przekładamy do miseczki i odstawiamy na później. Na patelni po mięsie smażymy kurki, dodajemy zblanszowany groszek i bób, smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy ugotowany pęczak, posiekany czosnek, zalewamy winem. Gdy wino odparuje dodajemy śmietankę, masło i mięso. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ser. Danie podajemy posypane szczypiorkiem.