Tagiatelle z szybko smażonym udźcem wołowym

  • Łatwe
  • Krzyżowa
  • 15-30 minut
  • Smażenie
  • Gotowanie

Składniki 

(dla 4 osób)

  • 250 g krzyżowej z dobrej wołowiny QMP
  • Kilka borowików (świeżych lub mrożonych)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml białego wina
  • 150 ml śmietanki 36%
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Domowe Tagiatelle:

  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania 

Do miski wsypujemy mąkę, sól, wybijamy 1 całe jajko oraz dwa żółtka, dolewamy oliwę. Całość zagniatamy - ciasto powinno być gładkie i nie przyklejać się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek o grubości około 2 mm. Ciasto podsypujemy mąką i zawijamy w rulon. Tniemy w paski, gotujemy w osolonej wodzie przez 1 minutę. Wołowinę kroimy na bardzo cienkie kawałki. Szybko przesmażamy, przekładamy do miseczki na później. Na patelni po mięsie przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę borowiki i smażymy. Następnie dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Całość zalewamy winem, a gdy odparuje dolewamy śmietankę, wrzucamy wcześniej ugotowany makaron. Dusimy wszystko jeszcze przez 30 sekund i dodajemy wcześniej usmażoną wołowinę. Podgrzewamy i podajemy.