Udziec wołowy w słodko kwaśnym sosie z wędzonych śliwek

  • Łatwe
  • Udziec
  • powyżej 120 minut
  • Duszenie

Składniki 

Składniki na 4 porcje:

  • Udziec wołowy QMP - 600 g
  • Bulion z kurczaka - 600 ml
  • Ocet spirytusowy - 80 ml
  • Papryka kolorowa - 150 g
  • Cebula - 1 szt. duża
  • Ketchup - 300 ml
  • Wędzone śliwki - 200 g
  • Miód - 2 łyżki
  • Sól, pieprz kruszony, goździk, anyż, cynamon

Sposób przygotowania 

Mięso pokroić w dużą kostkę ok. 3cm x 3 cm, obsmażyć na ostrym ogniu, podlać bulionem i wrzucić przyprawy, aby oddały smak do wywaru. Następnie dodać pokrojone w kostkę 1 cm x 1 cm śliwki wędzone - dusić je do miękkości. Dodać zredukowane razem ocet, miód i ketchup. Cebulę i paprykę zeszklić i dodać do sosu, skorygować smak solą i pieprzem, jeśli zajdzie potrzeba zagęścić mąką kukurydzianą.