Uszka z barszczem na zakwasie

  • Łatwe
  • Mostek
  • powyżej 120 minut
  • Gotowanie

Składniki 

Uszka z mięsem:

Farsz:

  • 600 g mostka z dobrej wołowiny QMP
  • 1 cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • Ciepła woda
  • 2 łyżki oleju
  • Sól

Zakwas na barszcz:

  • 1 kg buraków
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowy
  • Kromka chleba razowego na zakwasie
  • 1 główka czosnku

Wywar warzywny:

  • 10 g suszonych grzybów
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0,5 kg buraków
  • 1 seler
  • Ziele angielski
  • Liść laurowy
  • Pieprz w ziarenkach
  • Suszony majeranek
  • Sól
  • Cukier

Sposób przygotowania 

Zakwas na barszcz

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plastry, układamy w słoju lub kamionkowym naczyniu. Dodajemy obrane i rozgniecione ząbki czosnku i liście laurowe, zalewamy letnią przegotowaną wodą (tylko tyle by składniki były przykryte). Na wierzchu kładziemy chleb oraz ćwiartki jabłek. Przykrywamy gazą lub czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Po 4-6 dniach, kiedy zakwas nabierze winnego smaku, przecedzamy go przez sito. Jest gotowy.

Barszcz

Grzyby namaczamy i gotujemy. Przygotowujemy wywar. Warzywa obieramy. Marchewki, pietruszki i seler kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy około 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i ugotowane wcześniej grzyby. Gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w plastry buraki i gotujemy przez kolejne 15 minut. Zdejmujemy z ognia i dolewamy zakwas. Odstawiamy na 30 minut, aby barszcz naciągnął smakiem. Zupę przecedzamy, stawiamy na ogniu i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zupa nie może się zagotować, bo straci kolor!

Uszka

Mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy jajka, olej, sól, dolewamy pól szklanki wody i zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę płynu). Ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy, aby odpoczęło. Przygotowujemy farsz. Mięso myjemy, osuszamy, mielimy i dodajemy bardzo drobno pokrojoną i przesmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy małe kółka. Układamy na środku porcję farszu i zagniatamy uszka. Gotujemy w osolonej wodzie.

Uszka podajemy z ciepłym barszczem.