Wolno pieczone żebro wołowe QMP z sosem z wędzonych śliwek

  • Średnio trudne
  • Szponder (żeberka)
  • powyżej 120 minut
  • Pieczenie
  • Gotowanie

Składniki 

  • Szponder wołowy QMP z kością –  1kg
  • Suszone wędzone śliwki   200 g
  • Marchew     2 sztuki
  • Pietruszka     1 sztuka
  • Czosnek     3 ząbki
  • Cebula      2 sztuki

Sposób przygotowania 

Warzywa pokroić w drobne kawałki. Obłożyć nimi żebro, dodać śliwki, doprawić sola i pieprzem. Całość włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 3 godzin w tem 150 st, C.
Następnie upewnić się czy mięso jest już miękkie. Kolejno wyjąć śliwki i rozdrobnione warzywa do garnka, odlać kilka łyżek sosu z pieczenia, dodać wywar.

Całość zagotować, następnie dokładnie zmiksować i doprawić solą i pieprzem.
Mięso upieczone wyporcjować na mniejsze kawałki i polać sosem.


Najlepiej podać z pieczonymi warzywami korzennymi i opiekanymi ziemniakami.