Wołowina QMP w sosie ostrygowym z zielonym groszkiem

  • Łatwe
  • Mostek
  • Smażenie

Składniki 

Mostek wołowy QMP 400g
Zielony groszek – mrożony 120g
Sos ostrygowy   40ml
Sos sojowy   40ml
Dymka    1szt
Mąka ziemniaczana  3 łyżki
Olej roślinny – do smażenia 
Olej sezamowy - do smaku

Sposób przygotowania 

Wołowinę pokroić na kawałki wzdłuż włókien i włożyć do zamrażalki na koło 1 godziny.

Każdy kawałek pokroić na cienkie plasterki ok. 2mm.

Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące ziemniaczanej.

Na rozgrzaną patelnię ułożyć obtoczone kawałki mięsa i smażyć po kilka sekund z każdej strony.

Dodać zielony groszek, następnie sos ostrygowy, kilka łyżek wywaru oraz kilka kropli oleju sezamowego. Dodać również sos sojowy, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną dymkę.

Gotową potrawę nałożyć do głębokiej miski, podawać z parowanym ryżem jaśminowym.

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego