Wołowina Stir-fry z warzywami i sosem pieprzowym

  • Łatwe
  • Zrazowa górna
  • 15-30 minut
  • Smażenie

Składniki 

(Dla 4 osób)

  • 0,5 kg zrazowej górnej QMP   
  • 25 dag marchwi
  • 5 zabków czosnku
  • 50 ml sosu sojowego
  • 20 dag cukinii
  • Kiełki fasoli mung  
  • 10 dag groszku cukrowego 
  • 20 dag papryki czerwonej
  • 10 dag czerwonej cebuli
  • 2 cm startego imbiru
  • 1 szt. szczypioru-dymki
  • kolendra świeża do smaku

         Sos:

  • Czosnek świeży siekany    5 ząbków
  • Pieprz młotkowany    1 łyżka
  • Sos ostrygowy     5 łyżek
  • Sos sojowy ciemny    1  łyżka
  • Kolendra świeża
  • Wywar wołowy (można użyć wywaru z gotowania giczy wołowej) lub warzywny 200-300 ml
  • Mąka ziemniaczana lub ryżowa   2-3 łyżki

Sposób przygotowania 

Sos:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekany czosnek oraz pieprz młotkowany. Chwilę mieszay, następnie dodajemy wywar i sosy – ostrygowy i sojowy. Gotowujemy kilka minut, kolejno rozrobiamy mąkę ziemniaczaną lub ryżową z zimną wodą i powoli dodaemy do sosu. Jak całość zgęstnieje dodajemy posiekaną koledrę.


Mięso kroimy w cienkie plastry (ok. 2 mm). Do mięsa dodajemy starty czosnek, starty imbir oraz sos sojowy.

Warzywa myjemy i oczyszczamy.

Kolejno pokroić:
Paprykę  w trójkąty 2,5cm x 2,5cm
Marchew w plastry ok. 2mm
Cebulę w dużą kostkę
Cukinię w trójkąty 3cm x 3cm
Groszek cukrowy na pół pod kątem
Dymkę w zapałki

Na rozgrzaną patelnię (najlepiej typu Wok) dodajemy trochę oleju rzepakowego, kolejno wrzucamy warzywa ciągle mieszając w kolejności: cebula, chwilę później marchew, paprykę, cukinię, na końcu groszek cukrowy. Smażymy 1-2 minuty i dodajemy mięso. Następnie sos, kiełki i dymkę ciągle mieszając.

Po dokładnym wymieszaniu nakładamy na talerz.