Wołowina w sosie ostrygowym z kruszonym pieprzem

  • Średnio trudne
  • Krzyżowa
  • 60-90 minut
  • Smażenie

Składniki 

Składniki na 4 porcje:

  • Krzyżowa QMP - 600 g
  • Gęsty sos ostrygowy - 2 łyżki stołowe
  • Sos sojowy ciemny - 1 łyżka stołowa
  • Jasny sos sojowy - 1 łyżka stołowa
  • Kruszony czarny pieprz - 1 płaska stołowa łyżka
  • Papryka świeża czerwona - 1/2szt.
  • Papryka świeża zielona - 1/2 szt.
  • Cebula - 2 szt. średniej wielkości
  • Esencjonalny bulion wołowy - 400 ml
  • Olej do smażenia
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka do herbaty

Sposób przygotowania 

Mięso pociąć w paski o równej grubości 0,5 cm i podsmażać na głębokim tłuszczu małymi partiami. Warzywa oczyścić i pociąć w duże trójkąty (o boku ok. 3 cm). Podsmażyć cebulę z papryką i kruszonym pieprzem na bardzo nagrzanym tłuszczu. Następnie dodać sosy, zalać bulionem i zagotować – dodać mięso i zagęścić mąką ziemniaczaną. Podawać z ryżem jaśminowym.