Wołowina w stylu indyjskim z ryżem basmati

- Łatwe
- Kark
- 45-60 minut
- Gotowanie
Składniki
- Kark wołowy 600g
- Cebula 3szt
- Pomidory 2szt
- Imbir 3cm
- Czosnek 3 ząbki
- Curry madras 1 łyżeczka
- Cumin 1 łyżeczka
- Garam masala 1 łyżeczka
- Wywar Warzyny lub wołowy 1,5 litra
- Ryż basmati 100g
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w „piórka”, pomidory pokroić w cząstki, imbir obrać i pokroić na „zapałkę”, czosnek pokroić na plastry.
Do rozgrzanego garnka wrzucić cebulę i dodać małą ilość oleju roślinnego, smażyć na złocisty kolor.
Następnie dodać czosnek oraz imbir, smażyć kolejne kilka minut, w dalszej kolejności dodać cumin, curry i garam masala (mieszanka zmielonych słodkich przypraw), dokładnie wymieszać i dodać pomidory.
Ponownie wymieszać i gotować kolejne 5 – 7 min, ciągle mieszając.
Mięso pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na złocisty kolor, przełożyć do garnka, zalać wywarem i gotować do miękkości mięsa.
Pod koniec gotowania odlać nadmiar wywaru i dodać przygotowany wcześniej sos.
Całość dokładnie wymieszać, ewentualnie zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej i zimnej wody.
Ryż ugotować – najlepiej wedle przepisu producenta.
Smacznego!
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego