Wołowina w stylu indyjskim z ryżem basmati

  • Łatwe
  • Kark
  • 45-60 minut
  • Gotowanie

Składniki 

  • Kark wołowy 600g
  • Cebula 3szt
  • Pomidory 2szt
  • Imbir 3cm
  • Czosnek 3 ząbki
  • Curry madras 1 łyżeczka
  • Cumin 1 łyżeczka
  • Garam masala 1 łyżeczka
  • Wywar Warzyny lub wołowy 1,5 litra
  • Ryż basmati 100g

 

Sposób przygotowania 

Cebulę pokroić w „piórka”, pomidory pokroić w cząstki, imbir obrać i pokroić na „zapałkę”, czosnek pokroić na plastry.

Do rozgrzanego garnka wrzucić cebulę i dodać małą ilość oleju roślinnego, smażyć na złocisty kolor.

Następnie dodać czosnek oraz imbir, smażyć kolejne kilka minut, w dalszej kolejności dodać cumin, curry i garam masala (mieszanka zmielonych słodkich przypraw), dokładnie wymieszać i dodać pomidory.

Ponownie wymieszać i gotować kolejne 5 – 7 min, ciągle mieszając.

Mięso pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na złocisty kolor, przełożyć do garnka, zalać wywarem i gotować do miękkości mięsa.

Pod koniec gotowania odlać nadmiar wywaru i dodać przygotowany wcześniej sos.

Całość dokładnie wymieszać, ewentualnie zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej i zimnej wody.

Ryż ugotować – najlepiej wedle przepisu producenta.

Smacznego!

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego