Wołowina z czarnym ryżem po azjatycku

  • Łatwe
  • Rostbef
  • 15-30 minut
  • Smażenie

Składniki 

  • 400 g rostbefu (z dobrej wołowiny QMP)
  • 100 g czarnego ryżu
  • 50 g papryki
  • 50 cukinii
  • 80 g selera naciowego
  • 10 g czosnku
  • 2 g świeżego imbiru
  • Świeże kiełki
  • Biały i czarny sezam
  • 10 g słodkiego sosu chili
  • 10 g sosu sojowego
  • 10 g oleju sezamowego
  • 20 g oleju roślinnego
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania 

Rostbef kroimy w cienkie paski i marynujemy w oleju sezamowym, imbirze, czosnku i sosie sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę i cukinię kroimy w paseczki, seler naciowy w kostkę. Każde warzywo smażymy osobno na mocno rozgrzanym oleju przez około 1 minutę i odkładamy na talerz. Następnie smażymy na mocno rozgrzanym oleju paski wołowiny,dodajemy wcześniej podsmażone warzywa, kiełki, słodki sos chilli, sezam, sól, pieprz. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.