Wołowna QMP w stylu chińskim z makaronem

  • Łatwe
  • Rozbratel
  • powyżej 120 minut
  • Gotowanie

Składniki 

Rozbratel wołowy QMP 500g
Makaron chiński  250g
Imbir   2,5cm
Cebula   1szt
Anyż    1szt
Goździki  3szt
Korzenie kolendry 30g
Świeża kolendra 40g
Sos rybny  15-20ml
Sos sojowy  15ml
Oliwa czosnkowa 30-40ml

Sposób przygotowania 

Mięso włożyć do garnka i zalać zimną wodą, palnik ustawić na bardzo mały ogień. Następnie dodać pokrojony imbir, opaloną cebulę, anyż, goździki i korzenie kolendry. Gotować kilka godzin, aż do momentu w którym mięso będzie miękkie.

Następnie mięso wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Wywar z gotowania przecedzić przez bardzo drobne sitko.

W dalszej kolejności wywar zagotować, doprawić sosem rybnym i sojowym.

Makaron ugotować do miękkości – 4 -5 min, odcedzić  i włożyć do zimnej wody.

Ostygnięte mięso pokroić na bardzo cienkie plasterki.

Do naczynia włożyć makaron, zalać gorącym wywarem, na wierzchu ułożyć mięso i kilka listków świeżej kolendry. Całość skropić oliwą czosnkową.

Smacznego!

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego