Wołowna QMP w stylu chińskim z makaronem

- Łatwe
- Rozbratel
- powyżej 120 minut
- Gotowanie
Składniki
Rozbratel wołowy QMP 500g
Makaron chiński 250g
Imbir 2,5cm
Cebula 1szt
Anyż 1szt
Goździki 3szt
Korzenie kolendry 30g
Świeża kolendra 40g
Sos rybny 15-20ml
Sos sojowy 15ml
Oliwa czosnkowa 30-40ml
Sposób przygotowania
Mięso włożyć do garnka i zalać zimną wodą, palnik ustawić na bardzo mały ogień. Następnie dodać pokrojony imbir, opaloną cebulę, anyż, goździki i korzenie kolendry. Gotować kilka godzin, aż do momentu w którym mięso będzie miękkie.
Następnie mięso wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Wywar z gotowania przecedzić przez bardzo drobne sitko.
W dalszej kolejności wywar zagotować, doprawić sosem rybnym i sojowym.
Makaron ugotować do miękkości – 4 -5 min, odcedzić i włożyć do zimnej wody.
Ostygnięte mięso pokroić na bardzo cienkie plasterki.
Do naczynia włożyć makaron, zalać gorącym wywarem, na wierzchu ułożyć mięso i kilka listków świeżej kolendry. Całość skropić oliwą czosnkową.
Smacznego!
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego