Z ziemi włoskiej do Polski, czyli OSSOBUCO

  • Łatwe
  • Goleń
  • powyżej 120 minut
  • Pieczenie

Składniki 

  • 1 kg goleni wołowej (z dobrej wołowiny QMP)
  • 50 g marchwi, selera naciowego, pora i cebuli
  • 150 g pasternaku (lub korzenia pietruszki)
  • 300 g pomidorów
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 150 ml czerwonego wina
  • 50 ml oleju i 20 ml oliwy z oliwek
  • 60 g świeżego czosnku
  • Sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, liście laurowe, ziele angielskie

Sposób przygotowania 

Wołowinę kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy drobno pokrojone warzywa (marchew, seler, por, cebulę, por, czosnek). Podlewamy winem, dodajemy tymianek i rozmaryn. Patelnię przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Dusimy 2 godziny.

W międzyczasie solimy czosnek, polewamy oliwą i pieczemy 20 minut zawinięty w folię aluminiową. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, wycinamy z nich środki i pieczemy przez godzinę z czosnkiem i oliwą w 100 stopniach. Połowę pokrojonego pasternaka podsmażamy, dodajemy mleko i śmietankę, sól i pieprz, gotujemy do miękkości i miksujemy blenderem. Drugą połowę podsmażamy z odrobiną czosnku i tymiankiem. Upieczoną wołowinę podajemy polaną sosem z pasternaka, mleka i śmietanki. Dekorujemy pieczonym czosnkiem, pomidorami i pasternakiem podsmażonym z warzywami.