Zapiekanka pasterska z wołowiny

  • Średnio trudne
  • Mostek
  • 90-120 minut
  • Pieczenie

Składniki 

Składniki na 4 porcje:

  • Mostek wołowy QMP - 800 g
  • Cebula - 2 szt. małe
  • Ziemniaki -  400g
  • Marchew - 1 szt.
  • Seler - ¼ szt.
  • Sos Worchester - 1 łyżka stołowa
  • Bulion wołowy - 250 ml
  • Sól, pieprz
  • Olej

Sposób przygotowania 

Ziemniaki i warzywa gotować do momentu, aż będą bardzo miękkie. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na oleju razem z roztartym czosnkiem, dodać zmielone mięso i smażyć, a gdy będą powstawać grudki mięsa rozbijać je łyżką, podlewać bulionem i dusić około 25 minut, potem dodać przyprawy i sos Worcester. Z ziemniaków zrobić puree, doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodać jajko. W żaroodpornym naczyniu nałożyć duszone mięso, przełożyć warstwą pokrojonych w plasterki warzyw, a na wierzchu wyszprycować masę ziemniaczaną. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15-20 minut, aż ziemniaki nabiorą pięknego złotego koloru. Warzywa można również zmieszać w formie puree z ziemniakami. Można również zapiec całość posypaną serem o intensywnym smaku np. wędzonym oscypkiem, który nada charakterystycznego aromatu i smaku.