Zapiekanka pasterska z wołowiny


- Średnio trudne
- Mostek
- 90-120 minut
- Pieczenie
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- Mostek wołowy QMP - 800 g
- Cebula - 2 szt. małe
- Ziemniaki - 400g
- Marchew - 1 szt.
- Seler - ¼ szt.
- Sos Worchester - 1 łyżka stołowa
- Bulion wołowy - 250 ml
- Sól, pieprz
- Olej
Sposób przygotowania
Ziemniaki i warzywa gotować do momentu, aż będą bardzo miękkie. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na oleju razem z roztartym czosnkiem, dodać zmielone mięso i smażyć, a gdy będą powstawać grudki mięsa rozbijać je łyżką, podlewać bulionem i dusić około 25 minut, potem dodać przyprawy i sos Worcester. Z ziemniaków zrobić puree, doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodać jajko. W żaroodpornym naczyniu nałożyć duszone mięso, przełożyć warstwą pokrojonych w plasterki warzyw, a na wierzchu wyszprycować masę ziemniaczaną. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15-20 minut, aż ziemniaki nabiorą pięknego złotego koloru. Warzywa można również zmieszać w formie puree z ziemniakami. Można również zapiec całość posypaną serem o intensywnym smaku np. wędzonym oscypkiem, który nada charakterystycznego aromatu i smaku.